Üzemünk

A 3.000 m2 alapterületű fűrészüzemben a technológia kivitelezését a WDT osztrák cég végezte, az alapgépeket pedig a szakterület legtekintélyesebb német gyártója, az EWD szállította. A technológiához tartozik még az olasz Nardi által szállított szárítótelepek és gőzölő kamrák.

Üzemünk 6 db szárítókamrával rendelkezik, melynek összes kapacitása 700 m3 fűrészáru szárítására alkalmas. 2 db gőzölő kamránk együtt 130 m3 –es gőzölő kapacitású.

A fűrészüzem éves maximális fafeldolgozása cca. 40.000 m3, amelyből évente több, mint 20.000 m3 fűrészáru keletkezik. A fűrészárut a lehető legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően készítjük elő a feldolgozásra. A bükk fűrészárut 24-36 órán át gőzöljük, majd rövid időn belül a szárító kamrában asztalos minőségre, tehát 8-10%-os nedvességtartalomra szárítjuk. A tölgy fűrészáru esetében nagyobb óvatossággal járunk el, ugyanis a szárító kamrába helyezés előtt néhány hetes „légszárítással” készítjük fel a fát a műszárításra.

Bár az üzem még szinte új, azonban az üzem vezetése a folyamatos fejlesztés követelményét is szem előtt tartja. A közeljövő fejlesztései a vágási technológia optimalizálását, a szárítási-gőzölési kapacitás bővítését, a fűrészáru magasabb szintű feldolgozását és a termékek pontosabb minőségi osztályozását célozzák.

3.000 m²

alapterület

6 db szárító

összkapacitás 700 m³

2 db gőzölő

130 m³ kapacitás

fafeldolgozás

40.000 m³/év