Kedvezményezett: Borsodwood Kft.

Azonosító: GINOP-2.1.7-15-2016-00771

Pályázat neve: GINOP-2.1.7-15-2016-00771 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés támogatása „Alacsony szénlábnyomú, környezetbarát napelem állványrendszer prototípusainak kifejlesztése”

Projekt összköltség: 85 550 596 Ft

Megítélt támogatás: 41 338 787 Ft

Támogatás mértéke: 48,32%

Befejezve: 2021.05.15.

A Projektünk célja egy alacsony szénlábnyomú, fa alapanyagú, környezetbarát napelem állványrendszer prototípusának kifejlesztése. A mai napig ezek az állványok fém- és műanyagalapú elemekből állnak. Ezek gyártása súlyosan környezetszennyező, továbbá az elkészült termékek üzemidejük lejártával maguk is szennyező hulladékká válnak.
A fotovoltaikus telepek tartóeszközeinek gyártásában eddig nem használtak faanyagokat, a fejlesztés révén ezek újdonságként kerülhetnek ebbe a szegmensbe. A fának óriási környezetvédelmi előnyei vannak. Elsősorban széndioxid-semleges anyagról van szó, amely hosszú évtizedekre tudja raktározni a légköri széndioxidot, másrészt alapanyagként történő feldolgozása során keletkező szénlábnyoma is töredéke a fém és műanyag termékekének. A fejlesztés során európai, mindenekelőtt magyarországi fafajokat használunk fel, az európai és hazai felelős erdőgazdálkodási irányelveknek megfelelően. Hazánkban az erdőterület aránya és az erdőkben található faanyag bruttó mennyisége évről évre növekszik, a faipar fejlesztése, fejlődése kiemelt jelentőségű nemzetgazdasági területté vált az elmúlt években.
A projekt sikeresen lezárult, a prototípus elkészült.


Kedvezményezett: Borsodwood Kft.

Azonosító: GOP 1.3.1-11/A-2012-0376

Pályázat neve: GOP 1.3.1-11 - Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása „Innovatív technológiák alkalmazása a fűrészáru gyártásban”

Megítélt támogatás: 981.751.624 Ft

Projekt összköltség: 1.994.583.248 Ft

Összevont támogatás: 49,22%

Befejezve: 2015.03.26.

A cégcsoport első K+F+I Uniós forrásból finanszírozott projektje az „Innovatív technológiák alkalmazása a fűrészáru gyártásban” (GOP 1.3.1-11/A-2012-0376) elnevezést kapott projekt, amely az Új Széchenyi terv GOP-1.3.1 programjából nyert 981.751.624 Ft támogatást. A fejlesztés keretében megvalósult egy európai viszonylatban középméretű, Magyarországon viszont nagynak számító flexibilis, lombos fa fűrészüzem. A Miskolcon épülő üzem éves feldolgozási kapacitása ca. 40.000 m3 fűrészrönk. A technológia rugalmas kiépítésének köszönhetően az üzem a Magyarországon honos összes lombos fafajta (elsősorban bükk, tölgy) feldolgozására alkalmas, valamint képes a nagyobb átmérőjű, azaz 40 cm feletti fenyőrönk feldolgozására is. A legmodernebb technológiát és a konkurensekhez képesti versenyelőnyt alapozta meg a széleskörű kutatási program.

A projekt megvalósítása után 2014 első negyedévében indult el az üzemszerű termelés. A két éves kutatásban 10 kutató és fejlesztő mérnök dolgozott, az üzemszerű működéshez pedig két műszakban összesen 50 dolgozót alkalmazunk. A kutatások

- az optimális kihozatalt biztosító zöld technológia fejlesztésére,
- a hatékony hulladékfeldolgozás megoldásaira,
- a legkedvezőbb logisztika kialakítására,
- a környezetbarát vegyszeres faanyagvédelemre
- és a hőkezelés fejlesztésére irányultak.

A projekt sikeresen lezárásra került. A kutatásokban kidolgoztuk az üzem logisztikai szempontból optimális elrendezését, ami által a szállítási távolságokat minimalizáltuk, hulladékmentes „zöld” technológiát alakítottunk ki, ami által minden, az üzembe bevitt anyag hasznosul, a melléktermékek teljes mértékben felhasználásra kerülnek. A hőkezelés kutatás-fejlesztési részfeladat eredményeinek felhasználásával épültek meg az üzem hidrotermikus kezelő berendezései, a szabályozó szoftverek az eredményeknek megfelelően lettek kialakítva.


Kedvezményezett: Borsodwood Kft.

Azonosító: GINOP-1.2.1-15-2015-00655

Pályázat neve: GINOP-1.2.1-15 - Mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése „Termelési kapacitásbővítés Raklapgyártás bevezetésével a WIS Holding Zrt-nél”

Megítélt támogatás: 425.264.267 Ft

Projekt összköltség: 850.698.674 Ft

Támogatás mértéke: 49,99%

Tervezett befejezés: 2018.07.10

A GINOP-1.2.1-15 - Mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése „Termelési kapacitásbővítés Raklapgyártás bevezetésével a WIS Holding Zrt-nél” című pályázat beadása 2015 nyarán történt. Elkészítésekor jelentős vevői igényt tapasztaltunk raklap termék iránt és meglevő fűrészüzemünk technológiájának bővítését raklap termék gyártásának megvalósítására optimalizáltuk. A pályázat beadása óta jelentősen változott a piaci igény és a gyártástechnológiát az új piaci körülményeknek megfelelően kívántuk megváltoztatni.
A megváltozott piaci helyzetet a következők jellemzik:

• raklap helyett raklapelemeket tudunk értékesíteni, melyet vevőink a felhasználás helyéhez közelebb tudják összeszögelni, így kisebb szállítási költség miatt a végtermék olcsóbb lesz
• fűrészüzemünkben eddig főként a szélezetlen fűrészárura volt kereslet (a termékek 70-80%-a volt szélezetlen). Újabban a szélezett fűrészárura megnőtt a kereslet, jelenleg a termékek többségét tudnánk szélezetten, nagyobb hozzáadott értékkel eladni, aminek csak kapacitás korlátja van
• jelentősen megnőtt a kereslet a talpfa iránt is, ami szintén egyfajta szélezett fűrészáru

Fentieknek megfelelően a technológia fejlesztést a szélezett fűrészáru gyártását kívánjuk fejleszteni és tökéletesíteni.
A fejlesztés tételcsoportjai:

• kérgező, tőterpesz lemaró – a rönkökről a kéreg és a durva alaki hibák lemarását végzi, a gyártás kihozatala javul általa
• 3 db szárítóberendezés, 1 db gőzölő – a szélezett fűrészárut szárítva értékesítjük, szükséges a szárító, gőzölő berendezés fejlesztése. A szárítás és gőzölés értéknövelő termikus kezelések a fa megmunkálása során. A szárítás – fafajtól és választéktól függően – 12-20.000 Ft-al, a gőzölés pedig mintegy 5-8.000 Ft-al növeli az értékesítési egységárat. Kazán kapacitásunk az üzem létesítésekor tartalékkal lett kialakítva, így képes ellátni az új berendezéseket. Fűtési célra használható fűrészüzemi melléktermékünk (kéreg, apríték) rendelkezésre áll, így kedvező költséggel tudunk energiát előállítani és szárítani, gőzölni.
• prizma visszavágó gépsor – ez a gépsor teszi lehetővé a hatékony szélezett fűrészáru és talpfa gyártást. Lehetővé teszi a meglevő rönkhasító szalagfűrésszel előállított prizma hatékony forgató vágással való feldolgozását. Ezzel a vágással 2% kihozatal növekedést tudunk elérni, sőt az első osztályú anyag hányada is megnő az alacsonyabb osztályokhoz képest. Mellékes hatása a kapacitásnövekedés, beállításával mintegy 80%-kal megnő a gépsor kapacitása, ez lehetővé teszi a műszakszám csökkentését.
• fűrészáru osztályozó rendszer – a megnövekedett fűrészáru mennyiséghez szükséges a fűrészáru gépi osztályozása, amellyel jelentősen javítható a minőségi besorolások objektivitása, pontossága. A termékek minősítése egy ponton, egy ember által történik. A minősítés és bemérés adatai közvetlenül bekerülnek a raktári nyilvántartásokba, az emberi hibákat kizárva. Emellett a rendszer létszámigénye jelentősen csökken.


Kedvezményezett: Borsodwood Kft.

Azonosító: GINOP-1.2.2-15-2015-01581

Pályázat neve: GINOP-1.2.2-15-2015-01581 Mikro, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása „A Borsodwood Kft. fűrészárugyártás tevékenységéhez kapcsolódó kapacitásbővítése”

Projekt összköltség: 68.024.507 Ft

Megítélt támogatás: 34.005.451 Ft

Támogatás mértéke: 49,99%

Befejezve: 2018.01.17

A fejlesztés elődleges célja az üzem jelenlegi kapacitásának bővítése, ezzel újabb megrendelések megszerzése, nemzetközi versenyképességének javítása, valamint a munkahelyek megtartása és bővítése. Jelen fejlesztés hozzájárul a térség, valamint Magyarország gazdaságfejlesztéséhez termelő beruházás lévén, általa a beszállítói és értékesítési hálózatba bekapcsolódó vállalkozások is fejlődnek. Az üzemben dolgozók munkahelyének stabilitása a megrendelések mennyiségével összefüggésben van, így a cél, hogy folyamatos munkával tudjuk biztosítani a foglalkoztatottak megélhetését. A technológiai kapacitásbővítés eredményképpen a Kft. a termelési értékláncban előrelép, segítségével magasabb feldolgozottságú terméket gyárt. A beszerezni kívánt eszközök/erőforrások:

• Porelszívó rendszer: a fűrészüzemi berendezések működése során jelentős mennyiségű fűrészpor és csiszolatpor keletkezik. Míg az előbbi a munkakörnyezet szennyezését és a berendezések élettartamának csökkenését okozza, addig az utóbbi ezeken felül egészségkárosító hatással is bír. Az előbbiek miatt a porelszívó rendszer a fűrészüzemek elengedhetetlen berendezése, megvásárlása különösen indokolt.
• FWP 225U Négyoldalas gyalugép és fűrészáru adagoló rendszer: jelentős piaci igény mutatkozik fokozottan feldolgozott termékek gyártására. A berendezéssel fűrészelt termékek helyett magas szinten feldolgozott gyalult termékek gyárthatók, amelyekre igényt tart a bútoripar, illetve akár fogyasztói késztermékek is gyárthatók vele.